Мојата приказна за движењето низ сложениот танц помеѓу мајчинството и кариерата

Моето име е Лаура и тргнав на извонредно патување како вработена мајка. Ова е приказна за тоа како се движев низ сложениот танц помеѓу мајчинството и мојата кариера, прифаќајќи ги предизвиците, но и негувајќи ги радостите што доаѓаат со тоа да се биде модерна супер-жена. 🦸‍♀️

Моето патување започна со соништа за успех како професионалец и како родител. Вооружена со амбиција и жестока желба да направам разлика во светот, продолжив со кариера што одекнуваше со мојата страст.

Имав задоволство секогаш да работам за професионални меѓународни компании што буквално ми ја променија перспективата за човечки ресурси. Со гордост можам да кажам дека донесов бројни промени во начинот на размислување и подобрување во нашите локални и странски компании лоцирани во Македонија.

Раѓањето на мојот син беше пресвртница што го исполни мојот живот со безгранична љубов, но и со одговорност. Доаѓањето на моето малечко, ги преобликуваше моите приоритети. Ме принуди да изградам рамнотежа помеѓу моите аспирации за кариера и мајчинските должности. 

Со задоволство можам да кажам дека син ми стана мотив број 1 за да продолжам со работа и никогаш да не престанам да вложувам во себе. Сега сум среќна да споделам дека ни доаѓа second blessing. 👶

Урамнотежувањето на работата со полно работно време, личните проекти, магистерските студии и мајчинството – не беше лесно. Утрата се претворија во рутина од менување пелени, дневна нега, часови и состаноци.

Жонглирањето со конференциските повици и интервјуа додека подготвував оброци и помагајќи со домашните обврски, стана моето ново нормално. Сепак, го прифатив овој предизвик директно, решена да дадам максимум во 2те улоги.

Набрзо дознав дека не можам да го постигнам сето тоа сама. Мојот сопруг, семејството и доверливата мрежа на пријатели, ми станаа столбови на силата, нудејќи ја својата непоколеблива поддршка и разбирање. 🫴

Тие беа мојата безбедносна мрежа во време на исцрпеност и преоптоварување. Нивното разбирање за моето отсуство во семејни или пријателски прилики, беше уште еден начин да се почувствувам поддржана.

Управување со времето стана моето тајно оружје. Прецизно ги планирав деновите, стискајќи го секој момент на продуктивност од утро до мрак. Токму поставувањето на јасни граници помеѓу работата и времето за семејството, ми помогна да го задржам мојот разум. Повторно, не беше воопшто лесно – но вредеше. 💪

И покрај предизвиците, мојата кариера продолжи да напредува. Научив да преговарам за флексибилност на работа. Научив да преземам проекти што ми овозможија да ги покажам моите вештини додека ги задоволувам потребите на моето семејство.

Денес, целата таа напорна работа се исплатеше. Ми помогна да го стекнам потребното искуство и ме подготви за мојата сегашна позиција и предизвици.

Ги негував драгоцените моменти со моето дете, правејќи ја секоја минута важна. Од приказни пред спиење до авантури за викенд, уживав во малите радости што доаѓаа со мајчинството. Уште посреќна сум сега што наскоро ќе држам повторно љубов во раце. ❤️

Моето патување како вработена мајка беше исполнето со лекции. Ја научив важноста на грижата за себе и вредноста на квалитетот пред квантитетот во родителството. 

Уметноста на трпеливоста и издржливоста станаа мои постојани придружници. Среќна сум што ги најдов и ги задржав вистинските луѓе да ми помогнат и да ме поддржат на оваа патување.

Денес, додека размислувам за моето патување како вработена мајка, исполнета сум со гордост. Не секогаш било лесно – но било неизмерно наградувачко. Докажав дека е можно да се остварат своите соништа додека негувате семејство.

Мојата приказна е доказ за силата, решителноста и љубовта што ги дефинираат вработените мајки на денешницата.

Со нетрпение ги очекувам поглавјата што допрва треба да се напишат и наследството што се надевам дека ќе го оставам за моите деца, покажувајќи им дека со посветеност и страст, навистина можете да го имате сето тоа! 🚀

 

Автор: Лаура Бајрактари