Working Mom на Неделата: Маја Таневска Ристеска

Колку пати поради грижата на совест дека ќе ги запоставите своите деца, сте рекле НЕ на некоја ветувачка кариерна можност? 😳

Зошто на нашите деца им е потребна остварена и среќна мајка што ќе служи како пример,  и нема да се крие позади изговорите дека децата ја спречиле да го истакне целиот свој потенцијал?

Маја Таневска Ристеска ни споделува навистина практични совети како комбинацијата од ефективно планирање, поставување приоритети и флексибилност, ѝ помогнала да воспостави деликатна рамнотежа и да напредува и како мајка и како професионалец. 

„Најдобриот кариерен совет што го добив пред да добијам дете, беше да му дадам приоритет на моето време и да се фокусирам на она што е навистина важно. Неопходно е да се постават јасни граници помеѓу работата и приватниот живот, осигурувајќи дека ќе имам квалитетно време со моето семејство, а истовремено ќе се истакнам во мојата кариера. Овој совет ми помогна да одржам здрава рамнотежа помеѓу работата и приватниот живот, да бидам тука за моето семејство, а сепак да ги постигнам моите професионални цели како Social Media Business Strategist и IT Customer Sales Service Manager”.

Кога станува збор за управување со времето како вработен родител, Маја применува неколку стратегии за умешно да ги заврши сите обврски дома и на работното место:

Приоритетизација: Им давам предност на задачите и прво се фокусирам на најважните. Ова ми помага ефикасно да го распределам времето и веднаш да се справам со работните задачи со висок приоритет.

Time blocking: Користам техники за “блокирање на времето”, за да креирам распоред посветен на времето за работа, семејството и лични активности. Со создавање специфични временски слотови за секој аспект од мојот живот, можам да останам организирана и да избегнам преклопување на обврските.

Флексибилност: Останувам флексибилна и прилагодлива за да се приспособам на неочекувани настани или промени во мојот распоред. Ова ми овозможува да се справам со непредвидени околности без да ги компромитирам моите одговорности.

Поставување граници: Се трудам да воспоставувам јасни граници помеѓу работата и времето поминато со моето семејството. Кога сум со моето семејство, се трудам да бидам целосно присутна и да избегнувам одвлекување на вниманието поврзани со работата.

Делегирање: Делегирам задачи на работа и дома секогаш кога е тоа можно. Делегирањето на одговорностите ми помага ефикасно да управувам со мојот обем на работа и ослободувам време за посуштински активности.

Ефикасна комуникација: Отворено комуницирам со мојот работодавец, колегите и членовите на семејството за моите временски ограничувања и обврски. Ова го поттикнува разбирањето и поддршката од сите страни.

Грижа за себе: Грижата за себе ја ставам како приоритет. Грижата за мојата физичка и ментална благосостојба ми овозможува да останам енергична и фокусирана и во професионалниот и во приватниот живот.

Редовна евалуација: Редовно ги оценувам моите стратегии за управување со времето за да ги идентификувам областите за подобрување. Размислувањето за тоа што функционира, а што не, ми помага да го усовршам мојот пристап за подобра ефикасност.

Кога би можела да смени една работа во своето досегашно искуство како вработена мајка, тоа би било да си посвети повеќе време и грижа за себе. 

„Урамнотежувањето на барањата на мајчинството и кариерата може да биде возбудливо, но исто така може да биде предизвик да се најдат моменти на лично подмладување. Препознавањето на важноста на грижата за себе е суштински чекор во обезбедувањето здрава рамнотежа помеѓу работата и животот со цел да бидам најдобрата верзија од себе за моето семејство и кариера. Иако можеби не е секогаш лесно да се најде ова дополнително време, би го направила приоритет и би ги прифатила придобивките што ги носи за мојата целокупна благосостојба”.

Кога Маја ќе се најде заглавена на работа и ќе искуси чувства на вина или грижа, применува неколку стратегии за справување во овие предизвикувачки ситуации:

💡 Внимание и самосочувство: Вежбам внимателност за да станам свесна за моите емоции и мисли без осудување. Се потсетувам дека е во ред понекогаш да се чувствувам преоптоварено и проширувам самосочувство, разбирајќи дека давам сè од себе во управувањето и со работните и со семејните обврски.

💡 Отворена комуникација: Ако е можно, комуницирам со мојот претпоставен или тим за мојата ситуација. Транспарентната комуникација може да доведе до потенцијални решенија, како што се прилагодување на роковите или делегирање задачи.

💡 Вежбање и физичка активност: Редовното вежбање е одличен излез за ослободување од стресот и зајакнување на расположението. Без разлика дали станува збор за кратка прошетка, јога или вежбање, физичката активност ми помага поефикасно да управувам со стресот.

Не е слабост да се побара помош, ниту пак да се одвои квалитетно време за себе на патувањето да бидеме реализирани родители, смета Маја.

Нејзината најголема поддршка е нејзиното семејство. ❤️

„Неколку тактики што ми помогнале да поминам квалитетно време со моето семејство се: Утрински и рутини пред спиење како моменти за да водиме значајни разговори со децата, да споделуваме приказни и да изразиме љубов и поддршка. Вклучување на децата во разни активности, планирање на семејни излети. Делегирање на домашните работи што не само што го олеснува товарот, туку и поттикнува чувство на тимска работа. Предностите на викендите, ги користам за семејни активности и излети”.

Книгата: “Lean Out: The Truth About Women, Power, and the Workplace” од Elissa Shevinsky ја препорачува како навистина корисна литература за сите родители. 📖

„Подигнувањето на свеста за недоволно дискутираните теми поврзани со мајчинството како дел од платформата Working Mom, е од клучно значење бидејќи ни овозможува да расветлиме прашања што честопати остануваат незабележани или занемарени. Со решавање на овие теми, можеме да создадеме поинклузивна и поподдржлива средина за сите мајки, без оглед на нивното потекло или искуства. Постојат неколку причини зошто оваа свест е од витално значење: Разбивање на стигми и табуа, образование и знаење (подигањето на свеста го зголемува разбирањето и знаењето за различните аспекти на мајчинството.), поттикнување на емпатија и сочувство, поттикнување на силна заедница”.

За 10 години се гледа како исполнета и остварена вработена мајка, која постигнала значителен напредок и во кариерата и во негувањето на своето семејство, но и како личност која што постојано бара можности за личен и прфесионален раст и ги поддржува и поттикнува и другите мајки да ги постигнат своите кариерни цели. 🚀

Ова е еден совет што смета дека сите идни мајки треба да го знаат: