Working Mom на Неделата: Катерина Дукоска

Стремежот да се биде совршен родител кога сме растргнати на сите страни, може да доведе до непотребен стрес и притисок. Наместо тоа, треба да се фокусираме на создавање средина полна со љубов и поддршка, каде што нашите деца ќе се чувствуваат ценети и разбрани.💡

Ова е мотото што ја води Катерина Дукоска низ нејзината родителска авантура. 

Таа смета дека флексибилното работно време и работењето од дома, особено во првите години од раѓањето на детето, е клучот за родителите да се поврзат со децата на едно подлабоко ниво и да ја намалат грижата на совест дека не поминуваат квалитетно време со нив.

„Доколку би можела да променам нешто во моето досегашно искуство како родител,  тоа би било да имам поголема флексибилност во мојот работен распоред во првите години од животот на ќерка ми. Во тој период немаше можност за работа од дома, но денес, откако ја имам таа флексибилност, сфатив колку полесно ќе ми било кога таа беше помала. Балансирање на барањата на кариерата со одговорностите на мајчинството е предизвик со кој се соочуваат многу родители како мене, а можноста да ги прилагодам моите работни часови за подобро усогласување со потребите на ќерка ми е едноставно – непроценливо”.

Токму недостатокот на флексибилност за работа од дома во многу компании е еден огромен предизвик со кој се соочуваат многу родители во земјава, вели Катерина, додавајќи дека оваа флексибилност не треба да се гледа како луксуз, туку како основно разбирање за животот на вработените надвор од работата. 💯

„Пред пандемијата ова беше особено тешко и за мене. Неможноста да работам од дома значи дека кога се мали децата многу често се разболуваат. Често беше кошмар за мене кога немало кој да ме замени во итен случај кога на пример Стела ненадејно ќе се разболи во текот на ноќта.  Затоа, важно е компаниите да задржат човечки допир и да ја препознаат непредвидливоста на родителските обврски. Способноста да се работи од дома, не само како одговор на глобалната криза, туку и како стандардна опција за справување со лични итни случаи, е од суштинско значење. Обезбедувањето на оваа можност ќе помогне во создавање на поддржувачка работна средина каде што да се биде родител не ја става вашата работа на ризик”.

Ова се неколку стандардни практики за компаниите да покажат вистинската поддршка за вработените што се родители и да им помогнат за ефикасно балансирање помеѓу професионалните и семејните одговорности.

Флексибилни работни часови: Можност за флексибилни часови и работа од дома за родителите поефективно да управуваат со нивните обврски поврзани со семејството.

Продолжено отсуство: Да имаат продолжено отсуство за породилно, татковство и посвојување за постигнување на финансиска стабилност и подолг временскиот период за поврзување со детето.

Буџет за самоедукација: Да се обезбедат средства за курсеви за родителство и рамнотежа помеѓу работата и личниот живот.

Развој на кариера: Да имаат исти можности за раст во кариерата и родителите кои се на породилно отсуство или некое присилно отсуство.

Велнес програми: Програми за поддршка за ментално здравје (прилагодени за родителите).

Отворена комуникација: Да се охрабрува култура каде што родителите ќе можат да разговараат за нивните потреби без страв.

Блокирање на временски интервали за различни обврски и делегирање се начините како Катерина успеала во одржување на исполнет живот на работа и дома.

„Ги категоризирам задачите по итност и важност и користам временско блокирање за да одвојам посветени периоди за работа, семејство и грижа за себе, осигурувајќи се дека ниту една област не е запоставена. Подготовката за седмицата за време на потивки моменти помага во рационализирање на нашата рутина, заштедувајќи време и намалување на стресот. Делегирањето задачи и прифаќањето дека барањето помош е во ред, исто така, беа од витално значење за поефикасно управување со моите обврски. Прифаќањето на несовршеноста и фокусирањето на постигнување рамнотежа што одговара на потребите на моето семејство беа моите водечки принципи”. 

Нејзината ќерка Стела ѝ е најголемата поддршка и инспирација да биде најдобрата верзија од себе,  професионално и приватно. 👧

„Гледајќи ме како работам напорно, како постојано учам и градам силни врски на работа, тоа ја учи Стела на вредноста на посветеноста, емпатијата и само-мотивацијата уште од нејзината најмала возраст. Нејзината сила и посветеност секојдневно ме инспирираат. Поддршката од семејството и пријателите го надополнуваат ова, обезбедувајќи помош и емоционално охрабрување, но влијанието на Стела е тоа што навистина го обликува мојот пристап кон балансирање помеѓу работата и родителството”.

За среќа, чувствата на вина што не поминува квалитетно време со ќерка ѝ се ретки, затоа што се супер-синхронизирани со работните обврски и слободното време. 

„Кога навистина се појавуваат тие моменти на вина, тоа е обично за време на исклучително зафатени периоди, кога не сум бил во можност да посветам доволно време на одреден аспект од учењето на Стела, како на пример читањето заедно. Сепак, јас ги препознавам овие фази само како привремени. Се трудам отворено да комуницирам со Стела за овие напорни времиња и го надоместуваме тоа штом ќе помине периодот. Овој пристап ми помага да одржам здрава перспектива, знаејќи дека ова се минливи предизвици, а не трајни недостатоци”.

Стремењето да се постигне секаде и секогаш на секоја област, без притисоците видливо да влијаат на нејзе, барало многу работа на себе, добро управување со времето и одредување приоритети, вели Катерина. 

А еден од начините како да се ослободи од стресот и наталожениот умор се ритуалите за грижа за себе.

„Секој ден почнав да практикувам најмалку едночасовна прошетка, осигурувајќи се дека физичката активност е дел од мојата рутина. Ментално, посветувам 4-5 часа неделно на читање и ангажирање со маркетинг и материјали поврзани со работата, со тоа изострувајќи ги моите професионални вештини. Емотивно, моето време со ќерка ми Стела е најважно, заедно со моментите споделени со моите најблиски пријатели и семејството. Овие моменти со Стела, пријателите и семејството го исполнуваат мојот живот со љубов и поддршка. Заедно со физичката активност и учењето, тие се клучни за мојата грижа за себе”.

Ова се ресурси што ги препорачува како корисни за родителите со супер совети и перспективи: 

💡 www.pozitivnadisciplina.mk

💡 allaboutparenting.com

💡 www.whatdowedoallday.com

💡 www.verywellfamily.com/parenting-4157353

💡 www.lucieslist.com