Како да не ги запоставиш своите деца на сметка на кариерниот напредок?

Како жена со амбиција за успешна кариера, но и мајка на две деца – мојата нескротлива тинејџерка Сара и малиот палавко Илин, честопати размислувам за прашањето што одекнува кај многу мајки како мене: 

Како можеме да напредуваме во нашите кариери без да ги занемариме нашите деца? 👀

Јулијана

Тоа е предизвик што бара деликатна рамнотежа, непоколеблива решителност и силен систем за поддршка. Предизвикот е уште поголем кога работиш професија што нема строго дефинирано работно време – како новинарството, во кое минав незаборавни 15 години. Слично е и сега со односи со јавност – мојата професија во изминативе две години. 

Во денешниот свет, да се биде мајка не треба да дозволиме да биде пречка за напредок во кариерата. Со жртви, безусловна поддршка од најблиските и беспрекорно управување со времето, навистина е можно да се истакнете и на работа и во мајчинството.

Модерната жена носи повеќе товари, од кои многу се самонаметнати. Од нас се очекува да напредуваме во секоја сфера од животот – како мајки кои негуваат, лојални пријатели, посветени вработени и успешни поединци. 

Притисокот е огромен и честопати се чувствуваме како да жонглираме со премногу обврски. И покрај општествените очекувања и пречките со коишто се среќаваме, како жени имаме моќ да ги надминеме предизвиците и да ги оствариме своите соништа. 🦸‍♀️

Еден од значајните предизвици со коишто се соочуваат мајките на работното место е дискриминацијата, често маскирана како “добрa намерa”. 

Свесните или несвесните предрасуди може да го попречат растот на кариерата на мајката. Списоците за унапредување може да ги занемарат квалификуваните кандидати поради претпоставките за зголемени одговорности, подолго работно време и службени патувања што се во спротивност со родителските должности. 

Општеството, исто така, има тенденција да ги доведува во прашање амбициите на жената кога таа се стреми кон посложени и поодговорни работни позиции. Сепак, да се биде мајка не треба да ги ограничува професионалните аспирации на жената.

Клучот лежи во поставувањето јасни граници и приоритети. Мора да научиме да ги разграничуваме работните обврски од личното време, осигурувајќи дека во тие драгоцени моменти нашето целосно внимание е посветено на нашите децa. 💡

Тоа бара прецизно планирање и ефективна комуникација со нашите колеги и работодавци. Со проактивност и самодоверба, можеме да создадеме работна средина што ги почитува и поддржува нашите улоги како мајки.

Згора на тоа, во оваа патување е неопходно да се има партнер за поддршка. Сопругот или партнерот со љубов и разбирање може да ја направи сета разлика на светот. 

Нивното охрабрување, споделувањето на домашните обврски и емоционалната поддршка ги обезбедуваат основата врз која може да се гради успешна кариера и да се има исполнет семеен живот. Взаемното почитување и тимската работа во рамките на семејството се од суштинско значење за постигнување на правилен баланс.

Да се сака она што го правите е исто така најважно. Страста за вашата работа го поттикнува вашиот нагон и одлучност, што пак ја олеснува навигацијата низ предизвиците на родителството и напредувањето во кариерата. 

Кога искрено уживате во вашата работа, таа станува извор на исполнување, охрабрувајќи ве да ги надминете пречките и да ги постигнете своите цели. 🚀

Да се биде жена со кариера и посветена мајка не е ситуација или-или. Се работи за наоѓање рамнотежа помеѓу двете улоги. Потребна е издржливост, поддршка и непоколебливо верување дека можете да го имате сето тоа. 

Со поставување на јасни граници, прифаќање на вашата страст и со силен систем за поддршка, можете да се движите низ сложеното патување на родителството и кариерата со благодет и успех. 

Запомнете: Вие сте способни да постигнете извонредни подвизи – и како професионалец и како родител. Прифатете ги предизвиците, прославете ги вашите победи и негувајте ја убавата рамнотежа што ја создавате помеѓу вашата кариера и вашето семејство.

На крајот, жени сме – можеме сè! Секако, со малку поддршка. 😊

 

Автор: Јулијана Николовска