Working Mom на Неделата - Ирена Златанска

Жонглирањето помеѓу кариерното унапредување и грижата за 2 мали деца може да се чувствува како возбудливо, но сепак, застрашувачко одење по јаже. 

Сепак, со добро планирање, непоколеблива решителност и барем малку грижа за себе, сосема е можно да се напредува и во 2те сфери истовремено. 💯

Ирена Златанска нѐ потсетува на нешто што ние често го забораваме – дека ние сме способни да постигнеме извонредни подвизи, како во салата за состаноци, така и во играта со нашите деца.

„Турбулентното патувањето балансирајќи ја кариерата со радостите и предизвиците на мајчинството не е за оние со слабо срце. Сепак, вооружени со успешно планирање на времето, флексибилност, поддршка, посветеност на квалитет, грижа за себе и славењето на  малите победи, можете да се движите низ овој чин на балансирање со благодат и желба”. 

Клучот за Ирена е токму доброто планирање на времето.⌛

„Централно место во оваа деликатна рамнотежа е совладувањето на уметноста да знаеш да си го планираш времето. Секоја минута станува скапоцена валута што бара внимателна распределба и приорeтизација. Прифаќањето на алатки како календари, списоци со задачи и апликации за управување со проекти може да го трансформира хаосот во ред. Со поставување на реални цели и нивно разложување на помали задачи, можете да направите значителни чекори и во вашата професионална и во лична сфера. Флексибилноста е најважна!”

Како личност што работи во областа на дигиталниот маркетинг, таа вели дека приспособливоста не е само доблест, туку неопходност. Овој начин на размислување го применува и во мајчинството. 

„Способноста да се прилагодиш на самиот момент е белег на секоја успешна мајка. Без разлика дали се работи за прилагодување на стратегиите на кампањата за да се задоволат променливите барања на пазарот или импровизирање на планови за вечера кога мало дете ќе одлучи да организира мини-бунт, флексибилноста е вашето тајно оружје”.  

Таа ни прави одлична паралела како да избереме квалитет пред квантитет, без разлика дали се работи дома или на работа.

„Во дигиталниот маркетинг, не се работи за бомбардирање на публиката со бескрајна содржина, туку за доставување насочени, персонализирани пораки што резонираат. Слично на тоа, во родителството, квалитетот на времето поминато со вашите деца е најважен. Обрнете внимание на тие моменти на вистинска конекција, без разлика дали се работи за читање приказна пред спиење, време поминато во природа или едноставно само слушање музика, играње и смеење”. 

Ниту една жена не може да функционира сама, особено кога се движи низ сложеноста на кариерата и грижата за децата, смета Ирена. 

„Прифатете ја моќта на поддршката! 🫴 Негувањето на систем за поддршка е од суштинско значење за одржување на разумот и постигнување рамнотежа. Без разлика дали се работи за барање помош од членовите на семејството, градинка, ангажирање на доверлива бебиситерка или потпирање на колешките мајки за совет и солидарност, не двоумете се да побарате помош кога е потребно. Запомнете, барањето помош е знак на сила, а не на слабост. Токму затоа многу се израдував кога Данче ме исконтактира да бидам дел од оваа прекрасна платформа, која дава чувство на припадност и поддршка на сите Working Moms кои поминуваат низ истото”. 

Ирена е поборник за тоа дека во целиот овој процес никогаш не смееме да преговараме за грижата за себе, бидејќи грижата за себе не е луксуз, туку неопходност. 

„Среде целиот метеж во кариерата и грижата за децата, на вработената мајка може премногу лесно да и се случи да ја занемари сопствената благосостојба. Затоа, одвојте време во вашиот распоред за активности што ја надополнуваат вашата душа, без разлика дали тоа е јога, медитација, лежерна бања со меурчиња или препуштање на омиленото хоби. Запомнете, не можете да истурате од празна чаша, затоа секогаш гледам да најдам барем 10/15 минути во текот на денот за грижа за себе без чувство на вина или извинување”. 

Дел од грижата за себе е да кликнеме пауза на целиот хаос за да им се израдуваме на малите победи. 🏆

„Прославувајте ги малите победи во вашето секојдневие. Без разлика дали се работи за успешно сетирање на маркетинг кампања или преживување на хаотична утринска рутина со минимални падови, гордејте се со вашите достигнувања, колку и да изгледаат скромни. Секој триумф е доказ за вашата издржливост и одлучност како вработена мајка”. 

А ова е советот што сака да го упати кон сите мајки: