Еден јога ден на една working mom

Да, родителството е ЈОГА! Прекрасен чин за балансирање што сите мајки грациозно го изведуваат секој ден. 🧘‍♀️

Копнежот по мајчинството е уникатен спој на радост, љубов и предизвици, додека мајките се стремат да најдат рамнотежа помеѓу нивниот личен и професионален живот.

joga-working-mom

Од моментот кога моето дете влезе во мојот живот, започна балансирачкиот чин. Неговото негување, а истовремено и тежнеење кон работните обврски да се сработуваат секој работен ден, беше слично на држење различни пози во текот на јогата. Секој ден полн со нови предизвици што бараат флексибилност, сила и издржливост.

Исто како и во јогата, учев  да ги прифаќам несовршеностите и да се прилагодувам на променливите околности. Тие благородно се движеа и се движат, низ подемите и падовите, наоѓајќи го својот центар среде хаосот.

Без разлика дали се работеше за смирување на расплаканото бебе додека присуствував на виртуелни состаноци или извршував повеќе задачи преку домашните обврски, сепак наоѓав начини да балансирам помеѓу повеќе обврски. ⚖️

Предизвиците се реални, но и решеноста на секоја мајка тоа да функционира. Додека ги бараш начините за балансирање, си откриваш скриени сили и користиш внатрешни ресурси за кои никогаш не си знаела дека постојат.

Исто како искусен јоги, станав експерт за наоѓање смиреност во бурата, одржувајќи чувство на мир среде виорот на барања.

А сепак, од суштинско значење е да се запамети дека дури и на јогите им е потребна поддршка и водство на нивното патување. Слично на тоа, јас имав огромна среќа да бидам опкружена со разбирлив партнер и семејство. Building a solid support станува составен дел од протокот на јога на мајчинството. 

Стојам зад изреката: Позади секоја успешна жена стои мајка, која била тука кога си морала да одиш на работа, да останеш прекувремено, да отидеш на службено патување, да посетиш некој курс, да излезеш понекогаш со пријателите и да не редам. Барем во мојот случај беше и сè уште е така, за среќа. Животот ѝ го должам и сум бeскрајно благодарна за сè! ❤️

Да, родителството е јога – континуиран танц на рамнотежа, раст и трансформација. Секој ден е шанса да се продлабочи врската со своите деца, а истовремено да се негуваат личните аспирации.

Мајките откриваат дека практиката на мајчинство не е за совршенство, туку за патување на самооткривање и самољубие.

Така што, на сите мајки таму, додека се движите низ сложеноста на родителството, знајте дека вие самите сте неверојатни ЈОГИ! 

Прифатете ги предизвиците со отворено срце, пронајдете ја вашата рамнотежа среде сето тоа и негувајте го секој момент од ова патување. 

Namaste, до сите неверојатни мајки кои што елегантно го балансираат личниот и професионалниот живот – ВИЕ сте инспирација за сите идни мајки! 🚀


Автор: Маја Таневска Ристеска